Tijdens de basiscursus leer jij binnen 6 lessen alle basistechnieken die je als DJ moet beheersen. Je leert hoe de DJ gear werkt, hoe deze met elkaar verbonden zijn en hoe je moet omgaan met de apparatuur. Daarnaast komen de technieken van timing en beatmatchen aan bod. Wanneer jij deze skills onder de knie hebt, wordt er behandeld wanneer en hoe je een track inmixt, hoe je loops maakt en hoe je slim gebruik kan maken van cue points. Dit is nog maar een gedeelte van de technieken die je leert bij de cursus, het volledige overzicht staat hieronder. Afhankelijk van hoe snel jij het oppakt, kunnen we tijdens de lessen dieper ingaan op de verschillende onderwerpen en technieken.
Bij de eerste les krijg je een usb-stick met het lesmateriaal en muziek voor de eerste 2 lessen. Daarna is de opdracht aan jou om voor de volgende 4 lessen je eigen muziek te selecteren en voor te bereiden. De usb-stick mag je na de cursus natuurlijk houden en zit bij de prijs inbegrepen. De lessen nemen plaats met 1 cursusleider en 2 cursisten. Er zijn twee professionele draaitafels beschikbaar. Je staat afgezien van de uitleg de rest van het uur zelf achter de draaitafel. Richting het eind van de cursus kunnen we een B2B set doen. Hierbij draaien DJ’s om en om nummers en kunnen overgangen en mixen unieker en gestroomlijnder worden omdat je met vier handen meer kan doen dan met twee handen. Zo leer je ook gelijk hoe het is om samen met een andere DJ te draaien.
Zonder know-how van de DJ gear kun je niet beginnen met het mixen van je favoriete tracks. Tijdens de cursus behandelen we hoe de apparatuur met elkaar is verbonden, hoe een basis setup eruit ziet en welke functies het belangrijkst zijn.
Timing is één van de belangrijkste skills die je als DJ moet hebben. Het tijdig starten van je volgende track zodat je makkelijk de beats kan matchen, is essentieel.
Beatmatchen is het gelijk laten lopen van 2 of meer platen om deze vervolgens in elkaar te mixen. Dit is één van de dingen die je als DJ veel doet. Timing en BPM zijn hierbij essentiële onderdelen. BPM staat voor het aantal Beats Per Minute, ofwel de snelheid van de track. Tracks met hetzelfde BPM kun je beatmatchen, je leert tijdens de cursus hoe je de BPM van een track kunt aanpassen.
Daarnaast is het kunnen onderscheiden van twee nummers en kunnen horen of de volgende track die je inzet lacking of leading is (voor of achter loopt) een belangrijke vaardigheid. Tijdens de lessen leer je hoe je de tracks onderscheidt en hoe je een lacking of leading track corrigeert.
Wanneer je het beatmatchen beheerst, is het tijd om te leren hoe je tracks mixt. Hierbij leer je verschillende variaties van het mixen.
Rekordbox is de DJ software van Pioneer. Met deze software kun je je muziekbibliotheek beheren, sets voorbereiden en bijvoorbeeld cue points instellen. Het is tegenwoordig als DJ essentieel om usb-sticks van tevoren goed in te richten, zo kunnen de CDJ’s meteen de data van je muziek uitlezen. Tijdens de cursus leer je de basis van Rekordbox en kan je aan de slag met het voorbereiden van je muziek op je usb-stick(s). Het voorbereiden van muziek op de aangeleverde usb-stick is ook onderdeel van de cursus. Vanaf de derde les ga je aan de slag met je zelf geselecteerde muziek.
Een cue point is een marker waarmee je in één keer naar een specifiek gedeelte van een nummer kan springen. Voorbeelden zijn: het begin van een break of van een drop. Je leert hoe je cue points kan zetten via de DJ gear en tijdens je voorbereiding in rekordbox.
Hoe maak je een loop, hoe werkt een auto loop en waar gebruik je loops nou eigenlijk voor? Je leert het tijdens de lessen. Deze techniek kan goed van pas komen wanneer de tijd om de volgende track in te kunnen mixen kort is, je een element van een nummer dat je uitmixt nog langer wil laten terugkomen of wanneer je een korte intro wil verlengen zodat je hem makkelijker kan beatmatchen voordat je hem inmixt. Daarnaast zijn er nog veel meer toepassingen voor loops.
Met behulp van effecten kun je een extra laag toevoegen aan je set. Daarnaast kun je overgangen verduidelijken, of juist niet. Wanneer je de effecten goed onder de knie hebt en hier creatief mee bent, kun je jezelf zeker onderscheiden van andere DJ’s.
Tracks hebben verschillende eigenschappen die belangrijk zijn voor een DJ. Tijdens de lessen gaan we in op de basiselementen waaruit tracks zijn opgebouwd.
Tijdens de cursus krijg je les van Roy Lobbezoo. Roy produceert al 15 jaar muziek en is al 11 jaar actief als DJ. Momenteel is hij techno dj/producer onder de naam OMNI72, hiphop/rnb/pop producer onder de naam BAWS, label eigenaar en mixing engineer. Voordat hij als OMNI72 en BAWS werkte, heeft hij als DJ opgetreden onder andere aliassen. Hij heeft zowel als House DJ en als Allround DJ in kroegen en clubs gedraaid. Als allround DJ verzorgde hij muziek van “alle” genres, bijvoorbeeld Pop, HipHop, EDM, House, Hardstyle enzovoort.